دلایل خارش مقعد
خارش مقعد می تواند به دلیل رعایت نکردن بهداشت، وجود بواسیر، کرم، استفاده مکرر از آنتی بیوتیک ها، آلرژی یا مصرف بیش از حد غذاهایی که دستگاه گوارش را تحریک می کنند، مانند غذاهای تند، قهوه و نوشابه ها ایجاد شود.
خارش علاوه بر خارش، بسته به علت آن میتواند علائم دیگری مانند خونریزی، احساس ضخیمتر شدن پوست ناحیه، وجود مخاط و تغییر در حساسیت ناحیه را ایجاد کند و مهم است که پروکتولوژیست مشاوره می شود تا درمان انجام شود، ارزیابی و مناسب ترین درمان آغاز شود.
خارش مقعد عموماً درمان دارد و درمان آن باید با رعایت بهداشت صحیح در این ناحیه از بدن و استفاده از پمادهای حاوی کورتیکواستروئید یا پماد اکسید روی و کافور برای کاهش ناراحتی انجام شود، علاوه بر درمان خاص که نشان داده شده است. دکتر با توجه به هر علت.
دلایل اصلی بروز خارش در مقعد
- بهداشت ضعیف
- تمیز کردن بیش از حد مقعد
- غذاهای محرک ( مانند غذاهای : تند )
- کرم ها و انگل ها
- استفاده از آنتی بیوتیک ها
- آلرژی یا حساسیت
- بواسیر یا هموروئید
- عفونت ها
1. بهداشت ضعیف
عدم رعایت بهداشت مقعد پس از اجابت مزاج، می تواند بقایایی از مدفوع باقی بگذارد که در تماس با پوست و غشاهای مخاطی، باعث خارش و سوزش در مقعد میشود.
علاوه بر این، بقایای مدفوع همراه با عرق می تواند به دلیل وجود قارچ ها، باعث تحریک و خارش بیشتر میشود.
چه باید کرد : ایده آل این است که بعد از هربار حمام، خود را با آب و صابون بدون اسانس، بشویید تا آثار مدفوع از بین برود.
اما اگر این امکان وجود ندارد، آن را به آرامی و با دستمال توالت نرم، تمیز کنید و در اسرع وقت بشویید.
علاوه بر این، برای کاهش ناراحتی و رفع خارش مقعد، می توان از پمادهای مبتنی بر کورتیکواستروئید مانند پماد هیدروکورتیزون، اکسید روی و کافور یا پماد فندق جادوگر برای حداکثر یک هفته استفاده کرد.
2. تمیز کردن بیش از حد
مانند عدم رعایت بهداشت، تمیز کردن بیش از حد مقعد نیز می تواند باعث خشکی، تحریک پوست یا خارش در مقعد شود.
چه باید کرد : از دستمال توالت نرم یا دستمال مرطوب بدون مواد شیمیایی، به آرامی استفاده کنید، تا پوست مقعد را تحریک نشود. قبل از پوشیدن لباس زیر مهم است که ناحیه مقعد را خشک کنید. رطوبت می تواند باعث مایکوز و در نتیجه خارش شود.
3. غذاهای محرک ( مانند غذاهای : تند )
برخی از غذاها در صورت مصرف مکرر، می توانند باعث تحریک سیستم گوارشی و ایجاد خارش مقعدی شوند.
مانند غذاهای تند، قهوه، شکلات، مرکبات، گوجه فرنگی، سس گوجه فرنگی، نوشابه ها و نوشیدنی های الکلی.
چه باید کرد : ایده آل این است که از مصرف غذاها و نوشیدنی هایی که می توانند باعث تحریک سیستم گوارشی و خارش مقعدی شوند، اجتناب کنید یا آن را کاهش دهید. به طور کلی، 2 یا 3 روز پس از قطع مصرف این غذاها و نوشیدنی ها، خارش و سایر علائمی که ممکن است وجود داشته باشد بهبود می یابد. با این حال، اگر علائم ادامه یافت، مهم است که با یک پزشک متخصص، برای شناسایی علت و شروع مناسب ترین درمان مشورت کنید.
4. کرم ها و انگل ها
خارش مقعد، به ویژه در کودکان، یکی از علائم بسیار شایع کرم سوزنی است.
خارش ناشی از این کرم عموماً شدید است و عمدتاً در شب رخ می دهد زیرا در این زمان کرم ماده برای تخم گذاری به ناحیه مقعد می رود.
به طور کلی کرم ها و انگل ها از عوامل مهم خارش مقعد هستند.
چه باید کرد : برای درمان کرم و انگل میتوانید با پزشک عمومی مشورت و از داروی مخصوص این بیماری مصرف نمایید. همه افراد خانواده که با فرد مبتلا تماس مستقیم دارند باید تحت درمان قرار گیرند. علاوه بر این، در طول درمان باید برخی از اقدامات بهداشتی مانند شستن دستها، پس از استفاده از توالت و حمام و پس از خاراندن مقعد، تمیز کردن اسباببازیهای کودک، شستن لباسها و ملافههای فرد مبتلا به طور جداگانه و استفاده مکرر از جاروبرقی برای از بین بردن تخمکهای احتمالی رعایت شود.
5. استفاده از آنتی بیوتیک ها
مصرف آنتی بیوتیک ها می توانند فلور باکتریایی روده و مقعد را تغییر دهند.
آنتی بیوتیک ها باکتری های بد و خوب را از بین می برند و به عنوان مثال باعث افزایش قارچ کاندیدا آلبیکنس و ظهور کاندیدیازیس می شود که می تواند باعث خارش در مقعد شود.
علاوه بر این، یکی از عوارض جانبی آنتی بیوتیک ها می تواند اسهال باشد که باعث تحریک پوست در ناحیه مقعد و ایجاد خارش در مقعد می شود.
چه باید کرد : اگر از آنتی بیوتیک استفاده می کنید، باید علائم خارش مقعد یا اسهال را به پزشک تجویز کننده آنتی بیوتیک اطلاع دهید تا بهترین اقدام برای از بین بردن علائم را به شما توصیه کند. به طور کلی، درمان ممکن است شامل استفاده از پمادهای مبتنی بر کورتیکواستروئید، برای کاهش تحریک مقعد به دلیل اسهال یا پمادهای ضد قارچ برای درمان کاندیدیازیس باشد. استفاده از پروبیوتیک ها به ویژه ساکارومایسس بولاردی می تواند از بروز این عوارض جلوگیری کند. استفاده از کفیر یا ماست طبیعی بدون قند در حین استفاده از آنتی بیوتیک ها، برای جلوگیری از کنترل نشدن فلور باکتریایی که منجر به اسهال یا خارش در مقعد می شوند، مفید است.
6. آلرژی یا حساسیت
برخی از آلرژی های ناشی از محصولات بهداشتی مانند: دستمال توالت معطر یا رنگی، اسپری ها و مام ها، ژل ها یا صابون های معطر، می تواند باعث تحریک پوست یا زخم و در نتیجه خارش مقعد شود.
علاوه بر این، موم موبر، مواد آستر یا جنس پارچه لباس زیر نیز می تواند باعث ایجاد حساسیت و خارش در مقعد شود.
چه باید کرد : می توانید برای مدت کوتاهی از پماد مبتنی بر کورتیکواستروئید استفاده کنید. علاوه بر این، اقدامات دیگری برای جلوگیری از ایجاد حساسیت در ناحیه مقعد توصیه می شود، مانند استفاده از دستمال توالت بدون بو، بی رنگ و نرم، پرهیز از استفاده از ژل ها یا صابون های معطر که می تواند باعث تحریک پوست و ایجاد خارش در مقعد شود.
7. بواسیر یا هموروئید
بواسیر به دلیل التهاب و تورم رگ های خونی زیر پوست و اطراف مقعد رخ می دهد.
معمولاً هنگام اجابت مزاج باعث درد و خونریزی می شود.
اغلب با خارش در مقعد نیز همراه است.
علاوه بر این، بواسیر می تواند تمیز کردن ناحیه مقعد را دشوار کرده و باعث خارش شود.
چه باید کرد : برای کاهش خارش مقعد ناشی از بواسیر، می توانید از پمادهای بی حس کننده یا مبتنی بر کورتیکواستروئید و همچنین از داروهای مبتنی بر دیوسمین استفاده کنید که باید توسط پزشک تجویز شود.
علاوه بر این، سایر اقدامات برای درمان هموروئید و کاهش خارش مقعد مانند: نرم کننده های مدفوع (دکوزیت یا پسیلیوم)، حمام نشستن در آب گرم یا حمام سیتز به مدت 10 دقیقه پس از هر بار اجابت مزاج یا استفاده از کمپرس یخ برای کاهش تورم و تسکین علائم درد.
همچنین توصیه می شود از دستمال توالت به علت خشک و زبر بودن پرهیز کنید و ترجیح دهید هر بار که مدفوع می کنید ناحیه مقعد را بشویید و آن را با یک حوله تمیز و نرم خشک کنید.
8. عفونت ها
عفونت هایی که می توانند باعث خارش مقعد شوند عبارتند از:
- عفونت قارچی
- عفونت گال
- عفونت شپش عانه
- عفونت های مقاربتی
- اریتراسما
عفونت قارچی : کاندیدیازیس یا برفک شایعترین علت خارش مقعد است. زمانی اتفاق میافتد که عدم تعادل فلور باکتریایی ناشی از بهداشت نامناسب، ضعف سیستم ایمنی، مانند موارد دیابت، برای مثال، تعریق بیش از حد و گرمای ناشی از فعالیتهای بدنی ایجاد میشود.
عفونت گال : گال که جرب ، خرشک یا خارشتک هم نامیده میشود، به دلیل عفونت کنه Sarcoptes scabiei رخ میدهد و میتواند باعث خارش شدید، با تشکیل پلاکهای قرمز رنگ در ناحیه مقعد، علاوه بر خارش در سراسر بدن شود.
عفونت شپش عانه : این عفونت که به نام Chato نیز شناخته می شود، توسط شپش Phthirus pubis ایجاد می شود که موهای ناحیه تناسلی را آلوده کرده و باعث خارش شدید در ناحیه مقعد و ناحیه شرمگاهی می شود.
عفونت های مقاربتی : خارش مقعد می تواند یکی از علائم برخی از عفونت های مقاربتی مانند HPV، تبخال تناسلی، سیفلیس و سوزاک باشد.
اریتراسما : یکی دیگر از عفونتهایی که میتواند باعث خارش مقعد شود، اریتراسما است. عفونتی که توسط باکتری Corynebacterium minutissimum ایجاد میشود و همچنین باعث لایهبرداری و قرمزی در ناحیه مقعد، کشاله ران و رانها میشود که در افراد دیابتی و چاق شایعتر است.
چه باید کرد : در این موارد، بهتر است برای شناسایی نوع احتمالی عفونت و شروع مناسب ترین درمان، که ممکن است شامل استفاده از ضد قارچ ها، آنتی بیوتیک ها یا ضد ویروس ها باشد، به دنبال کمک و مشورت با پزشک باشید.
پارما کلینیک
مرکز تخصصی لیزر بیماریهای مقعدی و نشیمنگاهی
تخصصهای اصلی پارما کلینیک عبارت اند از :
- درمان بواسیر یا هموروئید
- درمان فیستول مقعدی
- درمان آبسه مقعدی
- درمان کیست مویی
- درمان شقاق مقعدی
- درمان پرولاپس رکتوم
ما در این مرکز تخصصی با سابقه بیش از 10 سال و هزاران عمل موفق، همواره آماده خدمات رسانی به شما عزیزان هستیم.
8 علت رایج خارش مقعد
عنوان مقاله ای بود که با هم بررسی کردیم.
مشاوره رایگان همه ی روز های هفته حتی جمعه ها از ساعت ۸ صبح تا ۱۰ شب
مراجعه حضوری : از ساعت 15 الی 20 شب.
تلفن های تماس :
هفت روز هفته، ۲۴ ساعت شبانهروز پاسخگوی شما هستیم.